Το πήρε απόφαση η Apple για κοινό φορτιστή στα iPhone;

Λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ξεκινήσει η διαδικασία ψήφισης νόμου που θα επιβάλει την χρήση ενιαίου φορτιστή τόσο για τα κινητά τηλέφωνα όσο και για τις υπόλοιπες καθημερινής χρήσης ηλεκτρονικές συσκευές (φορητούς υπολογιστές, ταμπλέτες, φωτογραφικές κάμερες, πληκτρολόγια, ποντίκια κ.α.) η Apple φαίνεται ότι αίρει τις επιφυλάξεις της στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα όλες οι κατασκευάστριες εταιρείες πλην της Apple είτε είχαν ήδη προχωρήσει στη χρήση της θύρας USB-C για τη φόρτιση είτε βρίσκονται στη διαδικασία της αλλαγής.

Η Apple αντιδρούσε έντονα από την πρώτη στιγμή που τέθηκε αυτό το ζήτημα υποστηρίζοντας ότι ένας κοινός φορτιστής βλάπτει την καινοτομία και θα δημιουργήσει ένα τεράστιο όγκο νέων ηλεκτρονικών απορριμμάτων που θα αποτελείται από τους φορτιστές που θα υποχρεωθούν να πετάξουν οι χρήστες τους. 

O Μινγκ Τσιν Κούο αναλυτής στην εταιρεία χρηματιστηριακών υπηρεσιών TF International Securities Group και ειδικός σε θέματα που αφορούν την Apple έχοντας πάντα έγκυρη εσωτερική πληροφόρηση από τον αμερικανικό κολοσσό. υποστηρίζει ότι η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να αποδεχτεί τον κοινό φορτιστή για τα iPhone.

Σύμφωνα με τον Κούο η Apple σχεδιάζει να ρίξει στην αγορά το 2023 μια νέα συσκευή που θα την ονομάσει iPhone15 η οποία θα διαθέτει θύρα USB-C. Ο αναλυτής υποστηρίζει ότι η θύρα USB-C θα βελτιώσεις τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων αλλά και τον χρόνο φόρτισης στα iPhone και αν κάτι τέτοιο πράγματι ισχύει ίσως είναι και η απάντηση στη πιθανή αλλαγή στάσης της Apple σε αυτό το ζήτημα.

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Υπέρλαμπρο γαλαξιακό πορτρέτο από το Hubble

Η πραγματικά υπέροχη εικόνα του γαλαξία Μ91 που κατέγραψε το Hubble.

Ο Μεσιέ 91 (γνωστός και ως Μ91 και NGC 4548) είναι ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας απόσταση 55 εκατομμυρίων ετών φωτός στον αστερισμό Κόμη Βερενίκης. Ανήκει στην κατηγορία των γαλαξιών Σίφερτ που περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά λαμπρό μικρό πυρήνα, ο οποίος μπορεί μερικές φορές να ξεπερνά σε φωτεινότητα ολόκληρο τον περιβάλλοντα γαλαξία. αποτελεί μία διάχυτη πηγή ραδιοκυμάτων.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έστρεψε τα όργανα του στον Μ91 και κατέγραψε μια εντυπωσιακή εικόνα πορτρέτο του γαλαξία η οποία αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν το κέντρο του που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο κέντρο του Μ91 δεσπόζει μια γιγάντια μαύρη τρύπα η οποία εκτιμάται ότι έχει μάζα 10-38 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου. Ο Τοξότης Α*, η μαύρη τρύπα στο κέντρο του δικού μας γαλαξία έχει μάζα 4,3 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Επίσης στο κέντρο του Μ31 υπάρχει έντονη δραστηριότητα με συνεχή γέννηση νέων άστρων γεγονός που επίσης προκαλεί το ερευνητικό ενδιαφέρον τόσο αυτόνομα όσο και σε σχέση με την παρουσία και δραστηριότητα της γιγάντιας μαύρης τρύπας.

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Τι είναι η «ψηφιακή αμνησία» και που οφείλεται;

Ζευγάρι – Ιντερνετ – Social Media – Internet

Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία ο άνθρωπος έχει στη διάθεση του ένα ωκεανό γνώσεων και πληροφοριών κάθε είδους κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτό θεωρήθηκε αρχικά κάτι ευεργετικό για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ανθρώπινου εγκεφάλου όμως μια νέα μελέτη αναφέρει ότι ίσως αυτή η δυνατότητα έχει τελικά αντίθετα αποτελέσματα.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Journal of Experimental Psychology: Applied» ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κολονίας αναφέρουν ότι η αναζήτηση πληροφοριών στο Internet μας κάνει στην πραγματικότητα να ξεχνάμε τα περισσότερα από όσα διαβάζουμε στις οθόνες των υπολογιστών και των κινητών μας τηλεφώνων σε σχέση με τις πληροφορίες και γνώσεις που λαμβάνουμε από κάποιο βιβλίο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει λάβει την ονομασία «ψηφιακή αμνησία» ή «επίπτωση Google».

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι σχεδιασμένος για να μπορεί να απορροφά και να επεξεργάζεται σε βάθος τις πληροφορίες που βλέπει και διαχειρίζεται στις μηχανές αναζήτησης του Internet όπως φυσικά αυτή της Google που είναι άλλωστε και η κυρίαρχη στον τομέα αυτό. Η αιτία για αυτό το φαινόμενο όπως εξηγούν οι ερευνητές είναι ότι η πληροφορία αυτή είναι πολύ εύκολο εξ αρχής για να εντοπιστεί αλλά και το ίδιο εύκολο να ανακτηθεί στη συνέχεια ξανά όσες φορές είναι απαραίτητο. Έτσι ο εγκέφαλος δεν χρειάζεται να μπει στη διαδικασία να την απομνημονεύσει. Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι ο άνθρωπος είναι από την φύση του ένα ον με ροπή στην τεμπελιά και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το να καταναλώσει κόπο και χρόνο σε γνωσιακές δραστηριότητες.

Υπάρχουν πάντως και ειδικοί που βλέπουν το όλο ζήτημα από την αντίθετη πλευρά. Όπως λένε η ύπαρξη του Internet απελευθερώνει τον άνθρωπο από την ανάγκη να ταλαιπωρεί το μυαλό του για να θυμάται ένα σωρό πράγματα, πληροφορίες και γνώσεις τις οποίες μπορεί να έχει στη διάθεση του εύκολα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή ή το κινητό του τηλέφωνο. Οι θιασώτες αυτής της άποψης λένε ότι έτσι ο άνθρωπος θα έχει στη διάθεση του χρόνο και δυνάμεις για να κάνει διάφορα άλλα πράγματα χρήσιμα για τον ίδιο αλλά και την κοινωνία.   

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Πετυχημένη χειρουργική επέμβαση σε αυτιά ασθενούς έγινε πριν 5,3 χιλιάδες χρόνια


Μια γυναίκα που ζούσε πριν από 5,3 χιλιάδες έτη στην περιοχή του Μπούργκος στη Βόρεια Ισπανία έπασχε από μαστοειδίτιδα. Πρόκειται για μια επιπλοκή της μέσης ωτίτιδας η οποία αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως, η λοίμωξη μπορεί εύκολα να επεκταθεί στο μαστοειδές οστό, το οποίο αρχίζει να αποσυντίθεται εάν το άτομο δεν λάβει κατάλληλη θεραπεία. Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ο ασθενής κινδυνεύει με πονοκεφάλους, οίδημα στο αυτί, πυρετό, μερική ή ολική απώλεια ακοής, μηνιγγίτιδα και γενικότερα παρενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή του.

Το κρανίο αυτής της γυναίκας εντοπίσθηκε το 2018 σε ένα μεγαλιθικό μνημείο πραγματοποίησης διαφόρων τελετών και ταφής που είναι γνωστό με το όνομα Dolmen of El Pendón. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Scientific Reports» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης που έκανε σε αυτό. Η γυναίκα ήταν 35-50 ετών ηλικία σχετικά μεγάλη για την εποχή στην οποία ζούσε.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές η γυναίκα αυτή είχε υποστεί δύο χειρουργικές επεμβάσεις, δύο μαστοειδεκτομές, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο ένα της αυτί. Είναι οι αρχαιότερες μέχρι σήμερα χειρουργικές επεμβάσεις σε αυτιά που γνωρίζουμε. Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές η γυναίκα αυτή επέζησε από τις χειρουργικές επεμβάσεις γεγονός επίσης ιδιαίτερα σημαντικό όσο και εντυπωσιακό δεδομένης δυσκολίας της επέμβασης και των διαθέσιμων ιατρικών και γενικότερα τεχνικών μέσων που υπήρχαν εκείνη την εποχή για μια τέτοια ενέργεια.

«Οι επεμβάσεις αυτές πρέπει να έγιναν είτε από πραγματικούς ειδικούς εκείνης της εποχής είτε από άτομα που κατείχαν κάποιες βασικές ανατομικές και θεραπευτικές γνώσεις» αναφέρει ο Μανουέλ Ρόχο-Γκέρα του Πανεπιστημίου του Βαγιαδολίδ, επικεφαλής της μελέτης.

WIKIMEDIA COMMONS

Στη φωτογραφία ερευνητές μελετούν το ταφικό μνημείο Dolmen of El Pendón όπου βρέθηκε το κρανίο της γυναίκας που είχε υποστεί χειρουργική επέμβαση στο αυτί.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης στο σημείο που βρέθηκε το κρανίο τα ίχνη καυτηρίασης αντικειμένων που πιθανώς χρησιμοποιήθηκαν στις χειρουργικές επεμβάσεις.

Source link

Σημαντικό βήμα προς την επίτευξη πυρηνικής σύντηξης

Με δύο άρθρα τους στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητές στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να πετύχουν μια διεργασίας πυρηνικής σύντηξης που δεν έχει επιτευχθεί ξανά μέχρι σήμερα εξέλιξη που δημιουργεί αισιοδοξία για τη δημιουργία τεχνολογίας που θα παρέχει απεριόριστη και φιλική στο περιβάλλον ενέργεια.

Στα πειράματα που έγιναν στην Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης στη Καλιφόρνια (NIF) οι ερευνητές κατάφεραν να φτάσουν στο στάδιο του αποκαλούμενου «καυτού πλάσματος». Το καυτό πλάσμα εμφανίζεται όταν οι αντιδράσεις σύντηξης μετατρέπονται στην κύρια πηγή θερμότητας της διαδικασίας αντικαθιστώντας την ενέργεια από εξωτερική πηγή που χρησιμοποιείται για αυτή τη διαδικασία.

Η πυρηνική ενέργεια που παράγεται σήμερα βασίζεται στη διαδικασία της σχάσης όπου ένα βαρύ χημικό στοιχείο διαχωρίζεται για να παραχθούν ελαφρύτερα. Η σύντηξη λειτουργεί αντίστροφα με δύο ελαφρύτερα στοιχεία να ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα βαρύτερο. Είναι η διαδικασία που δίνει ενέργεια στον Ήλιο και εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπαράξουν και να… τιθασεύσουν ώστε να παράγεται με σταθερό και ασφαλές τρόπο ενέργεια για τα νοικοκυριά αλλά και την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου πολιτισμού. Δεν έχει υπάρξει όμως ακόμη κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος σε αυτό τον τομέα.

Το λέιζερ

Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να πραγματοποιούν τις πυρηνικές αντιδράσεις το πρόβλημα είναι πρέπει να εξάγεις περισσότερη ενέργεια από τη διαδικασία της σύντηξης από εκείνη την ενέργεια που εισάγεις.

Στην εγκατάσταση NIF χρησιμοποιεί ένα πανίσχυρο λέιζερ για να θερμαίνει και να συμπιέζει καύσιμο υδρογόνου μέσα σε μια κάψουλα. Οι 192 δέσμες του λέιζερ παράγουν το υψηλότερο επίπεδο ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη συσκευή ή σύστημα παραγωγής ενέργειας στον κόσμο. Οι δέσμες κατευθύνονται σε μια κάψουλα μεγέθους όσο ένας κόκκος πιπεριού που περιέχει δευτέριο και τρίτιο που είναι κάποιες μορφές του υδρογόνου.

Η διαδικασία αυτή συμπιέζει το καύσιμο φέρνοντας το σε μια κατάσταση πυκνότητας 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του μόλυβδου θερμαίνοντας το παράλληλα σε θερμοκρασία 100 εκατ. βαθμών Κελσίου, που είναι μεγαλύτερη από αυτή στο κέντρο του Ήλιου. Θερμαίνοντας τον στόχο με αυτό τον τρόπο παράγεται ηλεκτρικά φορτισμένο αέριο το οποίο οι επιστήμονες έχουν ονομάσει «πλάσμα».

Στο πλάσμα τα ηλεκτρόνια απογυμνώνονται από τα άτομα που τα αποτελούν και μένουν μόνο οι ατομικοί πυρήνες. Αυτοί μπορούν να συντηχθούν παράγοντας με αυτό τον τρόπο ενέργεια. Όταν οι αντιδράσεις σύντηξης γίνονται η κύρια πηγή θέρμανσης του πλάσματος αντί για την ενέργεια που παρέχει το λέιζερ η θερμότητα αυτή παρέχει με την σειρά της την ενέργεια για περισσότερη σύντηξη.

«Στα πειράματα που κάναμε πετύχαμε κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ μέχρι σήμερα σε κανένα ερευνητικό κέντρο. Τη δημιουργία μιας κατάστασης καυτού πλάσματος όπου εκπέμπεται περισσότερη ενέργεια από την σύντηξη στο καύσιμο από αυτή που απαιτεί η διαδικασία έναρξης των αντιδράσεων σύντηξης» αναφέρει η Άνι Κρίτσερ, φυσικός στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore όπου εδρεύει η εγκατάσταση NIF.

«Πειράματα που γίνονται εδώ και δεκαετίες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν αντιδράσεις σύντηξης χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες θερμότητες από εξωτερικές πηγές για να θερμάνουν το πλάσμα. Για πρώτη φορά έχουμε ένα μηχανισμό που η σύντηξη μπορεί από μόνη της να παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας. Είναι μια άκρως σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια επίτευξης υψηλών επιδόσεων σύντηξης» αναφέρει ο Άλεξ Ζίλστρα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Source link

Οι τροπικοί κυκλώνες απειλούν τις μεγαλουπόλεις της Γης

Εικόνα από το πέρασμα του κυκλώνα Άιντα στην Ουάσιγκτον

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Geoscience» επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γέιλ στις ΗΠΑ παρουσιάζουν μια νέα επίπτωση που θα έχει στον πλανήτη η κλιματική αλλαγή. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές η αύξηση της θερμοκρασίας θα μεταβάλει και θα διευρύνει την ακτίνα δράσης των τροπικών κυκλώνων φέρνοντας τους μέσα σε μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Τόκιο και το Πεκίνο.

Με τον όρο κυκλώνα χαρακτηρίζουμε ένα συστήματα καταιγίδων που περιστρέφεται γύρω από ένα κέντρο χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, το γνωστό «μάτι του κυκλώνα». Οι καταιγίδες που προέρχονται από τροπικά ή υποτροπικά κλίματα ονομάζονται τροπικοί κυκλώνες και είναι φυσικά πολύ ισχυρά φαινόμενα. Ένας κυκλώνας δεν είναι απαραίτητα τυφώνας, αλλά όλοι οι τυφώνες είναι κυκλώνες.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η κλιματική αλλαγή μειώνει τις διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στις τροπικές περιοχές και στις πολικές. Αυτό θα διαταράξει ατμοσφαιρικές σταθερές οι οποίες τα τελευταία τρία εκατ. έτη συγκρατούν τους τροπικούς κυκλώνες στις περιοχές που κινούνται μέχρι σήμερα και θα αρχίσουν να… επισκέπτονται περιοχές που ζουν συγκεντρωμένοι πολλά εκατ. άνθρωποι. Μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Πεκίνο και το Τόκιο είναι ανάμεσα στα πιθανά θύματα των τροπικών κυκλώνων τις επόμενες δεκαετίες αν δεν υπάρξει σύντομα κάποια δραστική μεταβολή στη κλιματική αλλαγή.

Το πρώτο δείγμα αυτής της εξέλιξης ήταν η υποτροπική καταιγίδα Alpha η οποία χτύπησε την ενδοχώρα της Πορτογαλίας το 2020 φαινόμενο που δεν είχε συμβεί ποτέ στη χώρα. Το γεγονός αυτό προβλημάτισε τους επιστήμονες του Γέιλ που αποφάσισαν να δουν τι συμβαίνει και αν ότι συνέβη στη Πορτογαλία ήταν κάτι τυχαίο ή αν πρόκειται για ένδειξη ενός νέου μοτίβου που διαμορφώνεται στην ατμόσφαιρα. Τα ευρήματα της μελέτης προστίθενται σε αυτά προηγούμενων μελετών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τις επόμενες δεκαετίες (λιώσιμο πάγων, αύξηση της στάθμης της θάλασσας κ.α.) που συνθέτουν ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Δερμάτινα ρούχα και παπούτσια από… μανιτάρια


Τα διαφόρων ειδών δερμάτινα καταναλωτικά είδη και ειδικά αυτά της ένδυσης και υπόδησης προέρχονται από πολλά είδη ζώων (βοοειδή, πρόβατα, άλογα, βουβάλια, χοίρους, φώκιες, φάλαινες, κροκόδειλους κ.α.) και η δημιουργία αυτών των ειδών έχει αναδείξει πολλών ειδών ηθικά αλλά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης βιουλικών MycoWorks δημιούργησε ένα εναλλακτικό στο αληθινό δερμάτινο ύφασμα. Το υλικό δημιουργείται από μυκήλιο, το φυτικό μέρος ενός μύκητα, και σύμφωνα με τους δημιουργούς του έχει όψη και υφή παρόμοια με το αληθινό δερμάτινο ύφασμα. Επίσης τα ενδύματα και υποδήματα που θα δημιουργούνται από αυτό το υλικό θα είναι βιοδιασπώμενα.

Όπως είναι ευνόητο αν το υλικό αυτό είναι πράγματι έτσι όπως το παρουσιάζουν οι δημιουργοί του θα δώσει λύση στο πρόβλημα της θανάτωσης των ζώων για το δέρμα τους ενώ το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα θα είναι πολύ χαμηλό. Οι ερευνητές της εταιρείας ανέπτυξαν μια τεχνολογία η οποία ενδυναμώνει το μυκήλιο κατά τη διαδικασία ανάπτυξης του με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ισχύς και η ανθεκτικότητα του. Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων επιτυγχάνεται η ανάπτυξη του νέου υλικού που η εταιρεία ονομάζει Reishi.

Η MycoWorks συνεργάζεται με ένα βυρσοδεψείο στην Ισπανία το οποίο παίρνει το υλικό και κάνει το τελικό φινίρισμα του ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχει για την κατασκευή των ενδυμάτων και υποδημάτων. Ήδη κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της μόδας δείχνουν ενδιαφέρον για αυτή την τεχνολογία. Ο γαλλικός οίκος Hermès ζήτησε το νέο υλικό και κατασκεύασε με αυτό μια εκδοχή της διάσημης τσάντα της Victoria με το νέο τεχνητό δέρμα.

HERMÈS

Η τσάντα της Hermès με το τεχνητό δέρμα

Σε εξέλιξη υπάρχει και μια δεύτερη ερευνητική προσπάθεια ανάπτυξης ενός ακόμη εναλλακτικού και φιλικού στο περιβάλλον είδους υφάσματος από μυκήλιο το οποίο ονομάζεται Mylo και αυτή την προσπάθεια στηρίζουν μεγάλες εταιρείες όπως η Adidas η μητρική εταιρεία της Gucci και δημιουργοί μόδας όπως η Στέλλα Μακάρτνεϊ.

 

Source link

Σούπερ διαστημικό τηλεσκόπιο δύο σε ένα προτείνουν οι επιστήμονες


Την εξερεύνηση του Σύμπαντος με νέα ολοένα και πιο ισχυρά τηλεσκόπια ζητούν οι επιστήμονες.

Μετά από πολλές αναβολές και μεγάλη προσπάθεια όλα είναι πλέον έτοιμα για την εκτόξευση του ισχυρότερου και πιο προηγμένου τηλεσκοπίου που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb είναι προγραμματισμένο να εκτοξευτεί στις αρχές Δεκεμβρίου και η λειτουργία του αναμένεται να φέρει μια νέα επανάσταση στην εξερεύνηση του Σύμπαντος παρόμοια με αυτή που έφερε το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Hubble, του οποίου άλλωστε θεωρείται διάδοχος.

Όμως πριν καν το James Webb εγκαταλείψει τη Γη οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να σκέφτονται τον δικό του… διάδοχο. Ήδη η NASA έχει εγκρίνει τη μελέτη και σχεδιασμό δύο νέων προηγμένων διαστημικών τηλεσκοπίων του HabEx και του LUVOIR. Το HabEx θα έχει ως αποστολή την ανακάλυψη κατοικήσιμων πλανητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άστρα παρόμοια με τον Ήλιο. Το LUVOIR θα μπορεί επίσης να εντοπίζει εξωπλανήτες αλλά θα μπορεί να κάνει παρατηρήσεις και συλλογή δεδομένων για την εποχή που το Σύμπαν ξεκίνησε να παράγει γαλαξίες, άστρα και πλανήτες.

Η Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής παρουσίασε τη λίστα των ερευνητικών στόχων όσον αφορά την αστρονομία και την αστροφυσική για την δεκαετία που διανύουμε. Το έγγραφο ονομάζεται «Δρόμοι Ανακαλύψεων στην Αστρονομία και Αστροφυσική 2020-2029 και σε αυτή αναφέρονται οι μεγάλοι στόχοι και αναγράφει τους βασικούς στόχους των επιστημόνων για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι απαιτούνται όπως είναι ευνόητο μια σειρά από νέα εργαλεία που πρέπει να έχουν στην διάθεση τους οι επιστήμονες. Τα μέλη της αμερικανικής ακαδημίας στο πλαίσιο αυτό προτείνουν τη διακοπή του σχεδιασμού των δύο νέων διαστημικών τηλεσκοπίων και την έναρξη του σχεδιασμού ενός τηλεσκοπίου θα συνδυάζει τις τεχνολογίες και τις δυνατότητες αυτών των τηλεσκοπίων.

Τα μέλη της ακαδημίας επιστημών εκτιμούν ότι το τηλεσκόπιο αυτό θα είναι τόσο ισχυρό που θα μπορεί να εντοπίζει πλανήτες που θα έχουν φωτεινότητα δέκα δισ. φορές μικρότερη από αυτή του μητρικού τους άστρου. Έχουν μάλιστα υπολογίσει και το κόστος του νέου σούπερ τηλεσκοπίου που θα είναι 11 δισ. δολάρια μικρότερο από αυτό για την κατασκευή και εκτόξευση των δύο τηλεσκοπίων ξεχωριστά.

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Η γη «σκοτεινιάζει»


Η Γη, το «χλωμό μπλε σημείο» μας στο σύμπαν όπως το αποκάλεσε ο αστρονόμος Καρλ Σαγκάν, είναι όλο και λιγότερο χλωμή. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “AGU – Geophysical Research Letters” δείχνει ότι η θέρμανση των ωκεάνιων υδάτων έχει προκαλέσει μείωση της φωτεινότητας του πλανήτη μας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεκαετίες μετρήσεων της φωτεινότητας της Γης – υπολογίστηκαν με βάση την αντανακλασμένη λάμψη από τη Γη που φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης – καθώς και δορυφορικές μετρήσεις για να βρουν μια σημαντική πτώση στην ανάκλαση της Γης τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η Γη τώρα αντανακλά περίπου μισό Watt λιγότερο φως ανά τετραγωνικό μέτρο από ό,τι πριν από 20 χρόνια. Αυτό ισοδυναμεί με μείωση 0,5% στην ανακλαστικότητα της Γης, λένε οι επιστήμονες. Μια σημαντική πτώση, καθώς η Γη αντανακλά περίπου το 30% του φωτός που προέρχεται από τον Ήλιο.

Το μεγαλύτερο μέρος της αλλαγής έρχεται τα τελευταία τρία χρόνια του συνόλου δεδομένων γήινης λάμψης, τα οποία οι ερευνητές ανέλυσαν έως το 2017. Τα δεδομένα του CERES συνεχίζονται μέχρι το 2019 και δείχνουν ακόμη πιο έντονη πτώση στο τέλος του.

Και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φωτεινότητα του ήλιου – η οποία πέρασε από δύο περιόδους μέγιστης δραστηριότητας και μία ήσυχη περίοδο κατά τη διάρκεια της μελέτης – δεν συνδέθηκε ουσιαστικά με τη βουτιά στην αντανάκλαση.

Έτσι, μια αλλαγή στην ποσότητα φωτός που ανακλά η Γη πρέπει να προέρχεται από μια αλλαγή στην ίδια τη Γη, σκέφτηκαν οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα του CERES σημείωσαν απώλεια φωτεινών σύννεφων χαμηλού υψομέτρου πάνω από τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, στα δυτικά παράλια της Αμερικής, όπου οι επιστήμονες καταγράφουν επίσης έντονες αυξήσεις της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του ωκεανού.

Ολόκληρη η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Geophysical Research Letters.

Source link

Σπίτια στη Σελήνη και τον Άρη φτιαγμένα από… ανθρώπινα δομικά υλικά


Ο άνθρωπος μπορεί να μεταφέρει κυιρολεκτικά μέσα του τα δομικά υλικά για τη δημιουργία κατοικιών σε άλλους πλανήτες

Σε λίγα χρόνια ο άνθρωπος θα επιστρέψει στη Σελήνη ενώ όπως όλα δείχνουν θα έχει πραγματοποιήσει και το φιλόδοξο ταξίδι στον Άρη. Ήδη οι μεγάλες κρατικές αλλά και ιδιωτικές διαστημικές υπηρεσίες και εταιρείες σχεδιάζουν βάσεις στην Σελήνη και τον Κόκκινο Πλανήτη. Η δημιουργία καταλυμάτων μακριά από τη Γη δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα αφού θα πρέπει να μεταφερθούν από τον πλανήτη μας τα υλικά κατασκευής τους. Είναι επίσης εξαιρετικά κοστοβόρο εγχείρημα. Υπολογίζεται ότι το κόστος για να ταξιδέψει ένα μόλις τούβλο από τη Γη στον Άρη ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε δύο εκατ. δολάρια.

Για να υπερπηδηθούν όλα αυτά τα εμπόδια οι επιστήμονες αναζητούν κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Η χρήση τοπικών υλικών κάθε πλανήτη σε συνδυασμό με τη χρήση της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης αποτελεί μια ιδέα πάνω στην οποία έχουν παρουσιαστεί διάφορων ειδών ιδέες και προτάσεις.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ρίχνουν τώρα στο τραπέζι μια νέα όχι απλά επαναστατική αλλά πραγματικά απρόσμενη πρόταση. Όπως υποστηρίζουν είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό για κατασκευή οικημάτων σε άλλους κόσμους μια ουσία που θα αποτελείται από μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο ανθρώπινο αίμα, από τον ιδρώτα, τα δάκρυα και τα ούρα. Η ουσία αυτή θα μοιάζει με κόλα και θα μπορεί με αυτή να σχηματιστεί ένα είδος τσιμέντου από το έδαφος της Σελήνης ή του Άρη. Οι ερευνητές ονόμασαν την ουσία αυτή AstroCrete, μια διαστημικού τύπου παράφραση της λέξης concrete που είναι το τσιμέντο στην αγγλική γλώσσα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών μια αποστολή έξι αστροναυτών στη Σελήνη ή τον Άρη μπορεί να δημιουργήσει ένα τόνο τσιμέντου AstroCrete και μάλιστα υψηλής αντοχής. Οι ερευνητές με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Materials Today Bio» αναφέρουν ότι κάθε αστροναύτης θα μπορεί κατά τη διάρκεια της αποστολής του να φτιάξει τόσο τσιμέντο ώστε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα που θα χωράει ένα ακόμη αστροναύτη.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει προοδευτικά να δημιουργηθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μια μεγάλη βάση αρχικά και στη συνέχεια ακόμη και μια αποικία σε κάποιο άλλο κόσμο έξω από τη Γη. Πέρυσι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης είχαν προτείνει τη δημιουργία οικημάτων στον Άρη αποτελούμενα από λέπια ψαριών και μύκητες.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Source link